Jak probíhá pozlacení chirurgické oceli?

Chirurgická ocel je cenově dostupný a odolný materiál, který se často používá k výrobě šperků. Je však také šedá a matná, což může některé lidi odradit. Zlacení chirurgické oceli je způsob, jak jí dodat elegantní a luxusní vzhled.

Jak probíhá zlacení chirurgické oceli?

Zlacení chirurgické oceli se provádí galvanickým pokovováním. Tento proces zahrnuje použití elektrického proudu k přenosu zlatých iontů z roztoku na povrch chirurgické oceli.

Před zlacení je třeba povrch chirurgické oceli důkladně očistit a odmastit. Poté se šperky ponoří do roztoku zlatého chloridu. Přivedením elektrického proudu se zlaté ionty z roztoku přenesou na povrch šperků. Tloušťka vrstvy zlata je kontrolována dobou působení elektrického proudu.

Jaké jsou dva způsoby galvanického pokovování chirurgické oceli?

Existují dva hlavní způsoby galvanického pokovování chirurgické oceli:

  • Přímé galvanické pokovování - V tomto případě se šperky ponoří do roztoku zlatého chloridu, který obsahuje i další látky, které zlepšují adhezi zlata k povrchu chirurgické oceli.
  • Nepřímé galvanické pokovování - V tomto případě se na povrch chirurgické oceli nejprve nanese vrstva mědi, která slouží jako podklad pro vrstvu zlata. Měď je levnější a snadněji se zpracovává než zlato, a proto se používá k vytvoření silnější a odolnější vrstvy.

Jaká je tloušťka vrstvy zlata na chirurgické oceli?

Tloušťka vrstvy zlata na chirurgické oceli se udává v mikronech (μm). Obecně platí, že čím silnější vrstva zlata, tím odolnější bude šperky proti opotřebení. Běžná tloušťka vrstvy zlata na chirurgické oceli je 0,5 až 3 mikrony.

Jak dlouho vydrží zlaté zbarvení na chirurgické oceli?

Doba, po kterou vydrží zlaté zbarvení na chirurgické oceli, závisí na několika faktorech, včetně tloušťky vrstvy zlata, intenzity používání šperků a péče o ně. Obecně platí, že čím silnější vrstva zlata, tím déle vydrží. Šperky, které se často používají a jsou vystaveny vlhkosti nebo chemikáliím, se mohou rychleji opotřebovat.

Jak pečovat o pozlacené šperky z chirurgické oceli?

Pozlacené šperky z chirurgické oceli je třeba chránit před poškrábáním a opotřebením. Doporučuje se je skladovat odděleně od jiných šperků, které by je mohly poškrábat. Při nošení je třeba se vyhnout kontaktu se silnými chemikáliemi, jako jsou parfémy, čisticí prostředky nebo chlorovaná voda.

Závěr

Zlacení chirurgické oceli je relativně jednoduchý a cenově dostupný proces, který umožňuje vytvořit krásné a odolné šperky. Správnou péčí lze prodloužit životnost zlatého zbarvení.

galv